Élete

Budapesten született ikertestvérével Kegye Attilával. Zenei tanulmányait 8 évesen kezdte. Először zongorázni tanult, majd a gimnázium (Vörösmarty Gimnázium) alatt fuvolán, klarinéton, oboán és szaxofonon tanult. Elvégezte az OSZK zeneiskoláját, majd felvették a Jazz Konzervatóriumba is. 1974-től aktívan zenélt a Kisrákfogó együttesben, majd Panta Rhei (Debrecen) és a Hatszív (Békéscsaba) együttesekben szaxofonozott. A Spirál együttessel a Ki mit tud 3. helyezettje lett, majd ezt követte a Kati és a Kerek Perec, a Corvina, Piramis és az Edda együttes. Ezt követően az Anonymus együttessel és annak utódjával a Marathon Band-el, több külföldi koncert turnén vett részt. 1988-ban Németországban jelent meg első lemeze pánsípon mely aranylemez lett. Két házasságából két-két gyereke született. Mai napig aktív koncertmuzsikus. Fő hangszere a Pánsíp lett.

Munkássága

Kegye János Pánsipművész neve nemcsak Európában, hanem világszerte ismert.1988-ban Németországban jelent meg első pánsípos lemeze a Koch Records gondozásában. Koncertjei mellett zeneszerzéssel és a pánsíp tanításával foglalkozott. A „Pánsípos” című lemeze ír, kínai, cigány zenéket is tartalmaz modern hangszerelésben, ill. Klasszikus zenei átiratok is megtalálhatóak rajta. A 2004 karácsonyán megjelent „Igaz klasszikus karácsony” című lemeze pánsípon a Magyar Rádió Szimfonikus zenekarával készült. Ez a lemez klasszikus kategóriában platina lemez lett. Állandó kísérői a „Celtic Sunrise” és az „Irish Feet” ír tánckar, akikkel Michael Flatley „Lord of the dance” című zenei anyagából adnak elő egy fergeteges ír blokkot.

Rengeteg műfajban jelent meg lemeze pánsípon (Handel, Mozart, Dvorák, Bach, Haydn, Vivaldi, Brahms, Massenet), a „Time to Say Goodbye”, a „Pacsirta”, cigánydalok, német és osztrák sramli dalok. Ezek a magyar és nemzetközi világslágerek ezen a hangszeren a pánsípon nem, vagy nagyon ritkán szólaltak meg. 2003 novemberében pánsípon közreműködött Havasi Balázs „A szív hangjai” című lemezén. 2003. december 31-én a Magyar Állami Operaházban adott koncertet a Filharmónia Társaság Zenekara kíséretével. 2004 novemberében jelent meg a „Meghitt pillanatok” címmel új lemeze Bajtala Emese hárfaművész és a Pannon vonósnégyes közreműködésével. A lemez megjelenésével egy időben indult a lemezbemutató koncertsorozata is, amelynek templomok, művelődési házak, karácsonyi rendezvények adnak otthont. A pánsíp-hárfa együttes játéka negyon ritka és különleges. 

2005 novemberében adták ki az „Exclusive” című CD-t, majd 2006 decemberében az „Ave Maria” című új CD-je jelent meg. Ezen a lemezen azokat a dalokat játssza pánsípon, melyet a közönség a legjobban kedvel és keres a koncertjein.

2008-ban „Love songs” címmel szerelmes dalokat tartalmazó pánsíp válogatás készült, mely zenei anyagot a „Soul Records” angol hanglemezkiadón keresztül 17 országban értékesítették. Ezen a lemezen ABBABee GeesWhitney HoustonCéline Dion, Brian Adams és más nagy sztárok slágerei, illetve közismert filmek betétdalai szerepelnek.

2009 októberben jelent meg egy új klasszikus lemeze Ima (The Prayer) címmel. 2010 tavaszán Szűcs Antal Gáborral (Totya; a Tátrai Tiborral alkotott latin duó tagja) készült egy „Latin Karácsony” című album. A világon először szólaltak meg ezek a dallamok ebben a hangszerpárosításban. 2011-ben az USA-ban jelent meg az új dupla koncert DVD-je, melynek CD változata, 2011 decembere óta a művész koncertjein is kapható. 2012-ben jelent meg a Strauss Dinasty CD Ausztriában.

2015-ben jelent meg egy magyar slágerekből álló válogatás, mely lemezen többek között hallható Balázs Fecó Évszakok című dala, Máté Pétertől az Azért vannak a jó barátok c. dal és még sok más, népszerü dallam,pánsípon. Koncertjei mellett Kegye János újra foglalkozik tanitással is: Böjte Csaba meghivására Erdélyben zenét tanit a ferencesrendi szerzetes által vezetett intézményekben és mintegy 80 templomi koncertet ad majd a Dévai Szent Ferenc Alapitvány megsegitésére.
Az Ez is Az is című új CD-n klasszikus művek és világ,ill.magyar slágerek szólalnak meg.
2019-ben elkészült egy Református zsoltárok és dalokból álló CD, Balog Zoltán Miniszter Úr segédletével,mely dalok szimfónikus zenekarral történő megszólaltatása egyedül álló. A dalok hangszerelését Kegye János Pánsípművész készítette.
2020 Január 18.-án átvehette a Magyar Kultúra Lovagja megtisztelő címet.

Eddig 32 lemeze jelent meg, számtalan lemezen közreműködött, és szerte a világon árulják pánsípos lemezeit. Számos lemezbemutató turnéja volt Amerikában, Kínában, Ázsiában és európai országokban.
2024 Március 21.-én átvehette a Krúdy életmű díjat.

Created by atedin.hu